lördag 29 januari 2011

Bild-Text-Bild

idag har vi tittat och samtalat kring bilder med Ann-Cathrine Andersson. Vi diskuterade kring det faktum att vi har en stor tilltro till fotografier trots att de flesta av oss vet hur enkelt det är att manipulera bilder. Hur vi också tänker att svartvita fotografier är mer sanningssägande än de i färg.

Innan lunch fick vi till uppgift att beskriva ett fotografi utifrån några frågeställningar kring t ex innehåll, bildutsnitt, kameravinkel mm. Beskrivningen skulle endast ske på en denotativ nivå. Denna lämnade vi in och efter lunch roterade beskrivningarna ett varv. I grupper om tre analyserade vi bildbeskrivningarna och med en systemkamera försökte vi skapa en bild som stämde överens med beskrivningen.

En enkel uppgift tidsmässigt och ett bra sätt att starta ett samarbete mellan bild och svenska. I bildanalysen och samtalet efteråt blev det också intressant att diskutera bilderna på konnotativ nivå. Att beskriva en bild är svårare än man tror och ibland hjälper inte många ord. Bildutsnitt, blickriktning bl a är viktigt för att få samma känsla. 

























































































































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar